Error
  • La plantilla no està disponible per aquesta presentació. Si us plau, contacta amb l'administrador/a del lloc.

Esdirecte, el disc que emmarcà la carrera de Ja T’ho Diré

jtd es directe salt Aquest mes de maig s’acompleixen 14 anys de l’edició del CD “Esdirecte”, l’antepenúltim treball de Ja T’ho Diré. Es tracta d’un aplec musical elaborat a partir dels enregistraments duits a terme en diversos concerts celebrats a Catalunya i Menorca. Es tracta d’un compacte doble que inclou un total de 29 cançons entre les quals hi ha el èxits més sonats i populars de la banda menorquina després de tretze anys de trajèctoria.

Tanmateix, el treball incorpora dues peces antigues i prou conegudes, especialment per seguidors de Menorca, i que havien estat enregistrades en les maquetes inicials de quan el grup arribà a Girona, però no en un treball complet. Es tracta d’ “El Último verdugo” i “Eh, tu”, un tema, aquest, de la primera època de quan Francis Ortiz era el cantant. Cal recordar que havia estat inclosa en el seu primer treball discogràfic una edició de vinil compartida amb el conjunt Ferris. Només a Menorca es coneixien més a fons aquests dos temes. De fet, l’any 1990, “El Último verdugo” va ser una de peces més sonades aquell estiu.

esdirecte bikini

 

Una altra curiositat d’aquest doble CD d’ “Esdirecte” és la inclusió de tres cançons inèdites per al públic seguidor. “No sabia”, “Endavant” i “Assegut, bevent”. Tres temes que demostren la intensa productivitat del grup en tot moment. Van dur a terme centenars de concerts; el directe era la seua passió, amb tot el que açò representa d’assajos, preparació i viatges, però mai van deixar de composar noves cançons amb la idiosincràcia músical que els caracteritzava i amb el segell de menorquinitat propi de sempre.

esdirecte4

Fotografía: Helena Garmendia

 

Aquest CD fou “cuinat” a diferents indrets, preferentment en els llocs on més assiduïtat hi van tenir. Van ser set concerts: un a la Plaça Major de Vic, dos al Poliesportiu des Mercadal, a Menorca; un a la Sala 9 Zeppelin de Riudarenes, dos més al Teatre de Salt, Girona; i un altre a la Sala Bikini de Barcelona. Tots aquests enregistraments van transcórrer entre el setembre de 1998 i febrer de 1999. El disc va sortir al mercat el mes de maig del mateix any.

esdirecte salt

 

 Com s’ha dit, l’enregistrament d’un disc dels directes venia a ser com el deure pendent que tenia el conjunt menorquí amb ells mateixos, però també amb el públic en general. Aquesta mena de traball significà haver tocat el zenit del seu dens recorregut artístic: tenien un públic fidel; eren reclamats i aclamats per molts racons de la geogràfia catalana i balear i tenien posada la seva etiqueta a molts espais i escenaris. Per tant, disposaven de tots els elements per dur endavant aquest projecte que no va fer altra cosa que emmarcà la seva carrera musical i a consolidar-la de ple entre els millors conjunts de música de l’època. Ells també s’havien col•locat entre els altres grans grups del moment com Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït o Els Pets, els quals ja havien tret al mercat un treball de les seves actuacions en directe. Així, doncs, Ja T’ho Diré també completava un exitós recorregut i una “carrera” aprovada amb un “excelent”. Ja ho tenien pràcticament tot.

Bep Joan Casasnovas Mascaró