Error
  • La plantilla no està disponible per aquesta presentació. Si us plau, contacta amb l'administrador/a del lloc.

Moviments Salvatges, el disc que consolidà Ja T’ho Diré

moviments contraportadaUn treball que es reeditarà el proper mes juntament amb dues maquetes “Roquenrels” i “Otras hierbas”, a més, amb tres temes de la primera època que mai s’havien editat

Parlam del disc que va consolidar Ja T’ho Diré entre els més populars de la moguda musical d’aleshores. Es tracta de “Moviments Salvatges”. Fou el seu tercer treball quatre anys després de la seva arribada a les comarques gironines. Un disc que amplificà tots els sentits de l’expressió musical del quintet de Menorca. Un Cd que desenvolupà tota la força creativa, tota la madudesa artística, tota la contundència interpretativa i que, a més, ratificà, amb molta potència, l’estil i els missatges que sempre havien fet i cantat.

Aquest mateix mes de novembre s’acompleixen 17 anys de la sortida a la venda del treball que els donà l’empenta definitiva, la versió més notable de Ja T’ho Diré, el reafirmament de la seva trajectòria per terres catalanes. Un disc que ho reuneix gairebé tot: composicions fresques, plenes de vida, sentiments i vivències; un aplec musical que triomfà ja en la seva estrena a l’Espai de Barcelona, el novembre de 1995; un total de 14 temes que porten el disc, en poc temps, a ser plenament reconegut per la Cadena 40 Principales i que obtingué un ressò mediàtic sense precedents en la seva història. No era poca cosa. Els números així ho determinen: més de 15.000 copies venudes en els seus primer sis mesos. Poc després rebé el premi de Millor Disc Català de l’Any 1995 per part de la Revista Enderrock.

moviments jtd

L’èxit d’aquest treball discogràfic ha duit a Música Global a fer ara una reedició masteritzada de Moviments Salvatges amb les maquetes de Ja T’ho Diré, “Ronquenrels...” i “Otras hierbas”, que es posarà a la venda el proper mes de desembre. A més, porta una sorpresa: contindrà tres temes de la seva primera època mai editats pel conjunt.

A més, Moviments Salvatges comptà amb unes col•laboracions de luxe: Quimi Portet (Último de la Fila), Gerard Quintana (Sopa de Cabra) Diego Cortés i Enric Canada (els dos de Jaleo) i també amb l’aportació al violoncel de Francina Turon. Tots plegats aconseguiren un producte de primer nivell que situà Ja T’ho Diré sobre la cresta de l’onada musical de l’època. Amb el nou compacte mantenien ben viu el seu ritme idiosincràtic, havien refermat el lirisme que sempre suaven les seves lletres i se seguia tastant el salobre inconfusible de la seva mediterraneïtat. Una joia.

Tant fou així, que el disc acabà fent adicte de les seves cançons al famós presentador i humorista, Andreu Buenafuente, qui va fer la seva aportació amb un escrit que resta en els fulls interiors del disc com una lloança ben sincera: “No ens enganyem, hi ha música que ‘entra’ i ‘enganxa’ (...) perquè hi ha alguna cosa especial que t’estira” escrivia. A més, el grup va ser el conjunt convidat per Buenafuente al programa de la nit de Cap d’Any a TV3, on van cantar “Tenc es cor calent”, juntament amb Oriol Grau, qui va imitar la Maria del Mar Bonet.

moviments cartell

Del record alegre de 1995 al dolor de l’actualiat. Nino Forever

L’efemèride alegre d’aquell èxit musical de Ja T’ho Diré del novembre de 1995, contrasta emperò amb aquest novembre de 2012. La pèrdua, fa pocs dies, d’una persona apreciada i propera al conjunt ha colpit de dolor tots els seus membres. Nino Masferrer, qui fou el roadmanager del grup durant molts anys, va perdre la vida en un sobtat accident de muntanya. Ja T’ho Diré porta uns dies afligit pel fatal desenllaç de qui va ser un component de l’equip i un amic. Nino va fer un tasca extraordinària en el grup; s’hi va abocar en cos i ànima durant molts anys, durant més de 500 concerts. De fet, la fotografia de la contraportada del disc Moviments Salvatges és obra seva. Ara ens ha dit adéu, just quan els ciutadellencs estan enllestint el retrobament amb el públic de sempre. Tanmateix, en Nino hi serà, perquè ell mai podia fallar en un concert dels Ja T’ho.

Bep Joan Casasnovas