Error
  • La plantilla no està disponible per aquesta presentació. Si us plau, contacta amb l'administrador/a del lloc.

El disc “És blau es fester” acompleix 21 anys

portada blau festerEl mes d’octubre de 1991 surt al mercat el disc “És blau es fester”, Va ser el seu primer treball discogràfic complet forjat de la mà de PDI. Va ser el punt de sortida de la banda Ja T’ho Diré poc temps després d’afincar-se a Girona. Tan sols feia nou mesos que els cinc components del conjunt menorquí s’havien instal•lat a Biure, però les ganes i la il•lusió de treballar a fons obtingué el seu primer i bon resultat en la seva primera edició discogràfica com a professionals. Un aplec de 10 cançons amb tota l’essència de Menorca (podeu llegir-les a les fotos de l’interior del treball que s’adjunten). Potser podríem dir que és el disc més menorquí de tots els que han fet. Són cançons creades quan encara eren a la seva illa. Les lletres són un cant profund a la terra que feia poc havien deixat, lletres conreades amb l’estima dels qui no l’han oblidada mai.

“És blau es fester” és una expressió típica de Menorca (també pròpia de Mallorca) i que ve a ser una metàfora. Significa un fet, succeït o conflicte de grans dimensions; de molt moviment o molta animació, un esdeveniment extraordinari que sobresurt a les circumtàncies normals. Un “fester”, és una ‘foguera’ o ‘fogata’, però també té el significat figuratiu d’un fet que se surt de mare, un desordre. Quan és diu que “es blau es fester”, es vol donar a entendre que una cosa, una acció, una feta s’ha desbordat, s’ha magnificat, i és quan la cosa va a les totes. (Es recomana la lectura, sobre aquest terme, de la carta del mestre Pere Melis que s’adjunta a l’interior de fulletó del disc).

blau fester interior2

I el títol d’aquest treball i el seu significat és el que Ja T’ho Diré vivien i sentien en aquell moment perquè emprenien una carrera musical amb molta força i motivació, fora del que era normal per a ells fins llavors. De fet, pretenia ser l’embranzida dels qui somiaven amb el que finalment han fet, i volien fer vessar tot allò que portaven al cor. Un total de 10 cançons (Suspès en l’aire, Ei Joan!, Per on surt es sol, Mirall màgic, Arbre tort, Camp de flors negres, M’al•lucina, M’és ben igual, Neva i Es vell pescador) que van obrir la porta a un mercat encara per conquerir, però amb moltes bones perspectives. En aquest treball van comptar amb la col•laboració de Dani Forcada a la percussió, Antoni Peral al saxo, Xavi Falgarona a l’acordió, Mathew L. Simon a la trompeta i la veu de Montse ‘Big Mama a la cançó “M’és ben igual”.

blau fester interior1

Ho expliquen el propis membres

Ara, 21 anys després d’aquella primera aventura, els components de Ja T’ho Diré recorden molt bé el que va significar aquell primer disc, aquell “fester” que es tornà “blau” i que enlairà espurnes d’esperances. 

Per al cantant Cris Juanico, el disc “És blau es fester” era un pas important, “Va ser assolir un dels primers objectius del grup: poder fer arribar aquella embosta de cançons duites des de Menorca al gran públic. I ho vam fer en 9 mesos”. 

blau fester gravacio

Per al bateria Sente Fontestad, “va significar el reconeixement a molts d'anys de feina. Jo pensava que tardaríem més en gravar un disc. Quasi no m'ho podia creure. A més, es va gravar amb un bon presupost, bons estudis de gravació i amb un productor que era el teclista de Loquillo. Jo crec que a partir d'aquest disc vam començar a entendre més sa nostra feina i, es pot dir, que mos vam començar a professionalitzar”. 

En Carlos Pons, guitarra rítmica i percussió, entén que aquella primera passa “va significar tot una experència nova dins el món de les discogràfiques i els estudis de gravaciò, ja que tot just feia una mica més d’un any que havia entrat a formar part d'es Ja T'ho Dirè. Es pot dir que era es més ‘novato’ de tots es components. Per a mi, va significar un premi a sa feina i s'esforç fet durant 8 mesos a Catalunya, a base de ‘bolos’ i contactes amb gent d'aquest nou món”. 

blau fester contraportada

Per al guitarrista Sebastià ‘Titi’ Saurina, “És blau es fester va significar es somni fet realitat, es començament d'un nou horitzó. Vam aprendre a treballar dins un estudi de gravació, professional, amb responsabilitat, però, sobretot, és es disc que respira Menorca per tots es costats”. 

Per al baixista Jesús ‘Fly’ Moll “És blau es fester va ser l’aterratge d'un somni que va començar amb el viatge de ‘sa Roqueta’ a terres catalanes. Com tots els viatges, sempre queda un tros del teu esperit pel camí... una sensació estranya i no per això menys gratificant”.

Tots ells també tenen un record emotiu o vivència personal d’aquell primer disc. 

Cris Juanico diu que “era la primera vegada que entràvem dins l'estudi amb la sensació de tenir el temps necessari per dedicar a mimar aquelles cançons nostres. Estar durant 20 dies centrats en allò que tant haviem tocat i sentit ens va fer sentir especials i no vam desaprofitar aquella ocasió. A més, treballar amb gent com en Sergi Fecé, Antonio Peral, Mathew Simons, Dani Forcada o la Montse Big Mama, tot un luxe per un grup acabat d'arribar” 

Sente Fontestad afirma que “sempre recordaré que estàvem a punt de firmar per sa discogràfica Salseta Discos, que ja feia temps que estava interessada en noltros, i que també era sa discogràfica de Sopa de Cabra, i pocs dies abans d'anar a firmar es contracte va aparèixer PDI. Era una discogràfica a nivell nacional i que havia tingut, entre altres, a El Último de la fila. Mos va oferir millors condicions i es va comprometre al cap d'un any a treure un disc nostro en castellà....al cap d'un any ja negociàvem sa rescisió des contracte”. 

Com a vivència personal, Titi Saurina diu que “estava neguitós pel que significava treballar amb una discogràfica i amb un productor (que en aquell moment jo no sabia ben bé el que era!) També recordo que després de cada sessió tornava a Girona amb bus i que en un d'aquets viatges vaig escriure "Ho tens clar bruixa" (homenatge a en Magí es Llarg), que després entraria en es disc "Dos o tres". 

A nivell personal, aquell primer treball és on Carlos Pons va veure “que la cosa anava en ‘serio’, i com es diu a Catalunya, no s’hi valia a badar. Em vaig posar les piles a partir d’És blau es fester. Em faltava formació musical. Em vaig alegrar molt que vingués en Dani Forcada, el meu professor de percussió de l'aula de músics, a col•laborar en el disc i a fer alguns ‘bolos’. Una gran persona”. 

Fly Moll recorda aquella nova exeriència com “les ganes de treballar en un disc amb eines i tecnologia que fins aleshores noltros no coneixiem. Ara tot aixó de la tecnologia al servei del músic ha evolucionat molt”. 

Bep Joan Casasnovas